Affe håller lektion...

för tonårsdrummeln Brolle i vett och etikett. Det gör han med jämna mellanrum och tydligen är det dags nu igen. Affe har, ända sedan Brolle var valp, varit häpnadsväckande tolerant mot honom och vi har ibland undrat varför han inte säger ifrån ordentligt, men han blir bara stilla och vänder blicken mot fjärran – ”jag ser dig inte, jag hör dig inte, jag bryr mig inte” tycks han säga. Och då brukar Brolle hitta på något annat.

Lektionen går ut på att Affe hämtar något otroligt åtråvärt som ett vedträ till exempel. För Brolle spelar det ingen roll att det finns fullt med vedträn i vedkorgen. Det är just Affes vedträ som han vill ha. Idag gäller  saken en gammal foppatoffel. Affe lägger sig att tugga och morrar lite dovt åt Brolle som cirklar runt honom, gnäller och trånar efter toffeln. Ibland lyfter Affe lite, lite på läppen också. Han tycks njuta oerhört av att tugga på toffeln. Men så, efter en liten stund reser han sig och går därifrån . ”OK du får ta den nu”. Men då är den inte längre lika åtråvärd  för Brolle.

Det intressanta är att jag såg en liknande situation utspela sig mellan barnbarnen för något år sedan. Storasyster och lillasyster sitter vid köksbordet och leker med sina pappersdockor. Men så vill plötsligt lillasyster ha just den klänning som storasyster satt på sin docka. Och det får hon absolut inte, men så efter en stunds tjafsande så… ”OK, du får väl låna den då”, sedan fortsatte de att leka. De märkte inte att jag hade smygstuderat dem.

Affes lektion är slut nu och båda hundarna ligger och sover i varsin ände av soffan.





Idag hade jag träff...

med min ögonläkare på Sophiahemmet. Efter en sån träff har man pupiller som om man vore knarkare, hög som ett höghus. Jag hoppas innerligt att han kan bota mig från mitt dubbelseende. Vi ska ses om en månad igen för ytterligare undersökning – suck! Jag var alltså tvungen att åka till stora staden idag, men hade förstås hellre varit ledig och ute med hundarna i det fina vintervädret. Nu fick de i stället en spännande promenad med husse – som var snäll och ställde upp som chaufför – på Valhallavägen.

I morgon är det dags för nästa sjukhusbesök men då är det Affes öron som ska kollas upp, han har kliat sig så öronlapparna är alldeles såriga. Han kliar sig även på hals  och bog – jag misstänker att Mickel Räv har varit framme och smittat med lite skabb. Jag läste i Svensk Jakt att rävskabben slår till igen ”Från Västernorrland, Stockholms län och Kronoberg har rapporterats om många angripna rävar”. De rävar – eller är det kanske en och samma? – jag har sett där vi rastar våra hundar har dock sett fin och välpälsad ut. Vi får se vad veterinären säger. Men Brolle då? Nä, han kliar sig inte lika frekvent.

Lite fakta om rävskabb saxat från Svensk Jakt:
”De första fallen av parasitsjukdomen sarcoptes eller rävskabb upptäcktes i Sverige i mitten av 1970-talet. En tät rävstam gjorde att skabben spreds snabbt. Sjukdomen slog hårt mot räven som mer eller mindre försvann från stora områden. Sambandet mellan räv och rådjur blev nu påtagligt. När räven slogs ut av skabben växte rådjursstammen explosionsartat. Kvalstret sarcoptes scabiei lever i hudens översta cellskikt där det gräver gångar och där honan också lägger sina ägg. Rävarna drabbas av klåda, pälsen faller av, och går en plågsam död till mötes. Vissa djur drabbas dock inte lika hårt. Rävskabb kan också drabba varg, lodjur, hund och katt.” 

Tur att vi kan behandla våra älskade husdjur om de skulle smittas!

Att han har en ”räv bakom örat” är jag däremot helt säker på…

 
 

 


Brolle funderar...

"Jag kan inte begripa varför jag inte får en parningsförfrågan från bordercollieägaren i kvarteret!
Jag som är så snygg och villig."
 
 
 
 
 
 

Vill ni hänga med oss ut en sväng...

i det fina vintervädret? undrar Vimla och Marie. Så klart vi vill!

Vi kan sitta fint! En liten stund i alla fall.
Sötnosen!
 
 

 


Nu ska vi hålla oss vinterpigga…

och fylla på kroppens förråd av D-vitamin och med rätt mat kan man öka den nivån. Men även solen bidrar med vitamin D,  fast inte under den mörka årstiden förstås. Jag läser vidare att man behöver vara ute 2-3 gånger per vecka, 6-8 minuter per gång och få solljus på kroppen. Blir inte så lite full i skratt – det där lär vi hundägare klara med råge!

Men ett litet D-vitaminpiller över vintern är nog inte så dumt. Pigga på dig!

 

 

 

 


Nu är glada julen slut, slut, slut…

Julegranen kastas ut, ut, ut... Slut på den här arbetsveckan och slut på julhelgerna. Det är dags att ha lite ”julgransplundring” för oss. Det är lika skönt att plocka bort julpyntet som det är kul att ta fram det. På söndag är det tjugondag Knut och jag läste om stackars Knut, vars liv slutade i ett blodigt mord i en skog den 6 januari år 1124 i Danmark. Mördad av sin egen kusin Magnus! Han såg Knut som en rival om kungamakten efter sin far, kung Nils. Knut blev såsmåningom helgonförklarad, hur det gick för Magnus framgår inte. Tur att vi har en successionsordning så vi slipper en massa blodiga uppgörelser om tronföljden!

Ha en trevlig helg och må som en kung!

 


Idag var det årets första arbetsdag...

för mig och det är jätteskönt med vardag igen. Det var inte så mycket att göra eftersom vårt datasystem uppgraderas idag och då får man inte gå in i programmet. Det blev en alldeles lagom mjukstart med lite skrivbordsstädning alltså.

Tänker på min storasyster som skulle ha fyllt 75 år i morgon. Det är så tråkigt att hon inte finns hos oss längre.



Ett tag till...

får vi njuta av julens drottning - amaryllis. Det ska bli spännande att se hur länge.

Det tycks bli en gråkulen trettondag och att få med husse ut och träna hundarna när det är så mycket
sport på teve är knappast möjligt. Vimlas matte är nog mer intresserad skulle jag tro. Jag får höra efter
med henne. Resten av dagen och kvällen tänker jag tillbringa med näsan i en spännande bok.

Ha en fortsatt skön trettondag!

 
 
 

En härlig sol på himlen...

lite snö i skogen – alltså inga hinder att träna hund idag! Jag packar nog ner en fikatermos och kameran också.
Hoppas, hoppas vädret håller i sig över helgen!

 

 


RSS 2.0